Ugrás a tartalomra

4G mobil bázisállomás (antenna) elleni tiltakozás

2022 októberében a Yettel/Cetin cégcsoport egy mobil bázisállomást létesített Káptalanfüreden, a Hóvirág utcában egy családi házon.

Sem a tulajdonosok, sem a cég, sem az Önkormányzat nem adott előzetes tájékoztatást a környékbelieknek. 2 héttel a felszerelés előtt derült ki véletlenül, hogy mi készül. A tiltakozás egyöntetű volt több okból is : ingatlan értékcsökkenés (5-10% a közeli házak tekintetében), az üdülőövezetbe nem illő, zavaró látvány és a nem keveseket aggasztó potenciális egészségügyi hatások miatt. A gyors tájékozódást összefogás és hatékony szervezést követte, majdnem 100 aláírást (közöttük a Polgármesterét) sikerült összegyűjteni alig pár nap alatt, melyet a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóságnak (NMHH) juttatott el a közösség.

Sajnos ennek ellenére felkerült az antenna, ugyanakkor a helyi közösség összetartó erejének, kollektív tudásának megtapasztalása minden résztvevő számára meghatározó volt. Precedens, amire a jövőben építeni tudunk.

Egy kisebb, aktív csoport azóta is minden lehetséges szálon próbálja elérni az antenna lebontását

Mind a Hírközlési Törvény, mind a Településkép Rendelet tekintetében egyeztetés zajlik jelenleg az NMHH-val illetve Balatonalmádi Önkormányzatával.